Monday, November 16, 2009

Oggg yeeee

Peki,

Simdi ne olacak?

Richard Williams'i gormeye gittim. Kendisi animasyon camiasinin en kral amcalarindan biridir. Milt Kahl ve Chuck Jones'la calismis, onlarin bircok teknigini ve gorgusunu kapmis dunyadaki tek insan. Yazdigi kitap tum dunyada animasyon ogrencilerinin ve hatta profesyonellerin hayatini kurtarmis. Zaten kitabin adi da bu: Animators survival kit.

Milt Kahl olmeden once onu ziyaret eder ve Kahl'in cizdigi anakarelerin aralarini doldururmus. Kahl hep yanlis birseyler gorurmus ve duzeltirmis. Ancak sonlara dogru ogrenmeyi basardigini soyledi Williams. Bu oldugunda Williams 50 yasinda... Artik Milt Kahl hata bulamiyormus cizimlerde.

Sonra kazandigi bu birikimi bize aktarmis ve boylece kitap ortaya cikmis. Kitap gercekten cok iyi, ozellikle uzatilmis versiyonunda 4ayaklilar ve bazi detaylar var. aslinda bir de dvd seti satiyor. Fiyati astronomik, ama olsun sanirim profesyonelleri ya da okullari hedefliyor. Ben okul olsam alirdim.

Birkac onemli sey soyledi. Bunlardan birisi gecim derdi yuzunden hep reklamlarla ugrasmak zorunda kaldigi. Sonunda, bu gunlerde, kendi filmini yapmaya baslamis. Bu adam 76 yasinda. "Ne zaman gorucez?" diye sorduk. Birkac seneyeymis. "Yasarsam..." dedi. "If I live".

Bu bizim islerde buyuk bir sorun. Herkes aklindaki super fikri, cizgi filmi, karakteri, oykuyu anlatmak ve uretmek istiyor. Fekat bunlar hicbir zaman para getirmiyor, eninde sonunda ticarilesmek zorunda kaliyoruz.

Birkac ay once gittigim Michael Dudok de Wit de tamamen ayni seyi soyledi. Dunyanin sayili animator ve film yapicilarindan birisi olmasina ragmen 2 sene sonra kendini nasil gecindirecegini bilmedigini soyledi. Aynen boyle soyledi. Ve ben yamuldum. Dudok de Wit gercekten de alemin krali bir adam.

Cozum nedir?

Cabalamaya devam...